کراکینگ کاتالیزوری سیال بستر (Fluid Catalytic Cracking) یکی از مهمترین واحدها و فرآیندهای تبدیل كاتاليستي درجهان محسوب میشود که مواد سنگین و کم ارزش نفتی را به مواد سبکتر و با ارزش تر تبدیل میکند.
از میان سه نوع واحد شکست کاتالیستی (بستر ثابت، بستر متحرک، بسترسیال) تکنولوژیهای مبتنی بر بستر سیال از لحاظ عملیاتی پیچیده تر و از مزایای ویژه نسبت به روشهای بستر ثابت و بستر متحرک برخوردار است.
از زمان تاسیس اولین واحد تجاری FCC این فناوری به عنوان رایجترین تکنولوژی جهت شکست مولکولهای سنگین نفتی و تولید محصولات با ارزش در پالایشگاههای دنیا به طور گسترده مورد استفاده قرار دارد. در این فرآیند برشهای سنگین در مجاورت کاتالیست به محصولات سبک وکک تبدیل میشودکه کک موجود بر سطح کاتالیست رسوب کرده و در قسمت احیا سوزانده میشودو بخشی از انرژی مورد نیاز فرآیند را تامین میکند. در فرآیند FCC علاوه بر بنزين محصولات دیگری نظیر گازهای سبک متان و اتان و همچنین ترکیباتی به سنگینی ماده اولیه پدید میآید که میزان تولید هر یک از این محصولات تا حدی بستگی به شرایط عملیاتی دارد (خصوصا درصد تبدیل خوراک) اگر این واحد در درصدهای تبدیل کم کار کند محصولات اصلی آن سوخت دیزل، در درصدهای تبدیل متوسط محصول اصلی آن بنزین و در درصدهای تبدیل بالا محصول اصلی آن گازهای الفینی سبک خواهد بود.
دراين پست پروژه اي با عنوان كراكينگ وبررسي كاتاليستهاي فرآيند به صورتpdf جهت دانلود قرار داده شده است.