تاریخچۀ هیدرات گاز به سه دوره اصلی تقسیم می شود:
دورة اول: این دوره از زمان کشف آن توسط Sir Humphery Davy در سال 1810 شروع شده و تا به حال ادامه دارد و مربوط به جالب بودن پدیدة تشکیل هیدرات از نظر علمی است، چرا که تجمع آب و گاز در یک فاز جامد (هیدرات)، از نظر علمی پدیدة قابل توجهی است.
دورة دوم: تقریباً از سال 1934 با بیان اینکه تشکیل هیدرات باعث بسته شدن خطوط انتقال گاز طبیعی می باشد. شروع شده و تا کنون ادامه دارد. پس از کشف Hammerschmidt، اولین کسانی که آزمایشات تجربی روي شرایط تشکیل هیدرات انجام داده اند و داده هایی از آن گزارش کرده اند، Deaton و Frost بودند. در این دوره، هیدرات عمدتاً به عنوان مشکلی براي تولید کنندگان و فرآوران گاز طبیعی در نظر گرفته می شود. به عبارت دیگر این بخش از تاریخچۀ هیدرات به ساخت صنایع و مشکلات ناشی از آن اختصاص دارد.
دورة سوم: این دوره با کشف این حقیقت که طبیعت میلیونها سال پیش از بشر، هیدرات ها را تولید نموده، از اواسط دهه 70 میلادي شروع شده و تا کنون ادامه دارد. این هیدرات ها در نواحی یخچالی اقیانوسهاي عمیق و همچنین در خارج از جو زمین در سیارات دیگري نظیر مریخ وجود دارند.
هیدرات گاز:
در طبیعت آب و گاز طبیعی همراه هم هستند و در مخازن گاز ,این دو در حال تعادل هستند بطور کلی آبی که هنگام خروج گاز از چاه به همراه آن بالامی اید , جزئی مزاحم در گاز طبیعی است زیرا اولا سبب خوردگی در خطوط انتقال گاز ترش ( گاز همراه با H2S ) می گردد. ثانیا ارزش حرارتی گاز طبیعی را پایین می آورد. ثالثا بالا رفتن فشار یا پایین امدن دما در هنگام انتقال گاز طبیعی سبب میعان آب شده و آب در فاز مایع راندمان خطوط انتقال گاز را شدیدا کاهش می دهد. رابعا پایین امدن بیش ازحد دما در فصل زمستان یا پس از افت شدید ادیباتیک ( که باعث افت سریع دما می گردد) سبب بروز پدیده اي به نام تشکیل هیدرات در خط لوله انتقال گاز طبیعی می شود. هیدرات متان در سطح دریاها بصورت یخ زرد یافت می شود و در عمق کمتر از 100 متر تشکیل شده و بصورت ذرات معلق در سطح آب ظاهر می شود. گهگاه تکه هایی از این یخ ها شکسته و در سطح آب شناور می شود و به محض شکسته شدن این یخ ها مقدار زیادي کف در سطح دریا تولید می شود و یخ زرد بطور کامل متلاشی می شود . پایداري متان بر روي سطح دریا پیامد هاي مهمی دارد, اول آنکه شاید منبع ذخیره مقدار زیادي انرژي باشند, دوم , انکه دراثر سوانح و اختلالات طبیعی (در حین بهره برداري از هیدرات گاز در صورتی که مراتب احتیاط رعایت شود) ممکن است در اثر ناپایداري هیدرات متان در سطح دریا مقدار زیادي گاز متان آزاد شود و حتی باعث ریزش کوه و تاسیسات موجود در زیر دریا شود.در نهایت گاز متان تاثیر بدي بر میزان گازهاي گلخانه اي و گرم شدن زمین می گذارد البته هیدرات از سالها پیش شناخته شده بود و به عنوان یک مساله جالب آزمایشگاهی مورد بررسی و تحقیق قرار گرفت اما فقط هنگامی که در سال1934 به علت بسته شدن خط لوله انتقال گاز طبیعی هیدرات اعلام شد, تحقیقات در زمینه شناخت پدیده هیدرات شکل جدی به خود گرفت.
در این پست ویرایش سوم هندبوک Clathrate Hydrates of Natural Gases به صورت pdf جهت دانلود قرار داده شده است.
این هندبوک شامل عناوین زیر می باشد:
Chapter 1: Overview and Historical Perspective
Chapter 2: Molecular Structures and Similarities to Ice
Chapter 3: Hydrate Formation and Dissociation Processes
Chapter 4: Estimation Techniques for Phase Equilibria of Natural Gas
Chapter 5: A Statistical Thermodynamic Approach to Hydrate Phase
Chapter 6: Experimental Methods and Measurements of Hydrate
Chapter 7: Hydrates in the Earth
Chapter 8: Hydrates in Production, Processing, and Transportation
Appendix A: CSMGem Example Problems
Appendix B: CSMPlug Example Problems